De link tussen darmklachten bij je baby/ kind en slecht slapen

Heeft darmdysbiose effectief invloed op de slaap van je kindje? En in welke mate heeft voeding hier een impact op?

Gebroken nachten, geen enkele jonge ouder kan er van tussen… Als ze baby zijn, zijn het vaak de tandjes, sprongetjes of de zoveelste verkoudheid die je uit je slaap houden. En als ze wat ouder worden, zijn het de nachtmerries en het bedplassen die je in het midden van de nacht uit bed doen komen. Herkenbaar?

Maar als je kind elke nacht steeds om een mysterieuze reden wakker wordt, veel huilt of gewoonweg veel te weinig slaapt, is dit niet meer normaal… In dit geval dien je uiteraard eerst na te gaan of er geen achterliggende medische reden is. Zo niet, dan is deze blog iets voor jou!

De darmen spelen een enorme cruciale rol in hoe goed je kindje slaapt en doorslaapt. Is er sprake van darmdysbiose, oftewel een disbalans in de darmflora? Dan kan dit leiden tot slaapproblemen!

De darm-hersen-as

Je darmen en hersenen zijn nauw met elkaar verbonden via de darm-hersen-as. Wanneer de darmflora uit balans is, kan dit leiden tot ontstekingen en een verstoring van de neurotransmitters die slaap reguleren, zoals serotonine (gelukshormoon & voorloper van melatonine) en melatonine (slaaphormoon). Aangezien 80% van de serotonine in de darmen geproduceerd wordt, kan een ongezonde darmflora de productie hiervan verminderen, wat uiteindelijk de slaapkwaliteit en humeur van je kindje negatief beïnvloedt.

Daarnaast kan darmdysbiose leiden tot verhoogde cortisolniveaus (stresshormoon), wat de slaap verder verstoort. Verstoringen in het microbioom kunnen ook bijdragen aan een lekkende darm, wat ontstekingen in het lichaam verhoogt en indirect de slaap beïnvloedt door stressreacties te versterken. Veel aan de hand dus zoals je kan lezen…

Voedingsmiddelen die de slaap bevorderen

Er zijn wel een aantal voedingsmiddelen die de slaap kunnen verbeteren zoals:

  1. Voedingsmiddelen rijk aan L-tryptofaan: een essentieel aminozuur dat de voorloper is van serotonine en melatonine, beide belangrijk voor slaap. Voedingsmiddelen zoals kalkoen, kip, eieren, bananen en noten (steeds weken en niet rauw geven) bevatten veel L-tryptofaan en kunnen bijdragen aan een betere nachtrust.
  2. Magnesiumrijke voeding: magnesium helpt bij ontspanning en het verlagen van stressniveaus, wat essentieel is voor een goede nachtrust. Voedingsmiddelen zoals peulvruchten, vis, avocado, broccoli, pompoenpitten, pure chocolade, … zijn rijk aan magnesium en kunnen bijdragen aan een diepere slaap.
  3. Glycinerijke voeding: glycine, een niet-essentieel aminozuur dat rijkelijk voorkomt in collageen, speelt een belangrijke rol in slaapregulatie. Studies tonen aan dat glycine helpt om de lichaamstemperatuur te verlagen, wat essentieel is voor het in slaap vallen. Daarnaast kan glycine het zenuwstelsel kalmeren en cortisolniveaus verlagen, waardoor je makkelijker in een diepe, herstellende slaap komt. Goede bronnen van glycine zijn bouillon, collageenpoeder en gelatine.

Bovengenoemde slaapbevorderende voedingsmiddelen zijn ook overvloedig terug te vinden in onze verse diepgevroren baby- en peutermaaltijden! De verse vleesbouillon die erin zit, zorgt niet alleen voor een betere slaap, maar herstelt ook de mogelijk beschadigde darmwand van je kindje.

    Deel dit artikel!

    Ontdek ons assortiment!

    Bekijk hier onze met zorg bereide babymaaltijden en tussendoortjes.
    Baby eten wortel