⏱️ Wij lanceren binnen welgeteld:
Dagen
Uren
Minuten
Seconden
⏱️ Wij lanceren binnen welgeteld:
Dagen

De beste eiwitbronnen kiezen voor je baby

Baby’s zijn steeds in volle groei en dit tem hun 3 jaar en dan gaat dit wat langzamer. Maar om goed te kunnen groeien, heeft hun lichaam voldoende en biologisch beschikbare eiwitbronnen nodig alsook de juiste balans van vetten en vezels.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de eiwitbehoefte van een baby. Want waarom zijn eiwitten belangrijk? Wat zijn de beste eiwitbronnen? Hoeveel eiwitten hebben baby’s nodig?

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten zijn essentieel voor de groei van je baby, ze zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze ondersteunen de ontwikkeling van de spieren, de immuniteit, de hormonen, de enzymen, de botten en de breingezondheid. Daardoor zijn ze niet weg te denken uit het dieet van een baby!

Wat zijn de beste eiwitbronnen voor baby’s?

1. Melk

De meest bekende is melk uiteraard! Zowel borstvoeding als flesvoeding kan de eerste maanden gegeven worden.

Echter heeft flesvoeding wel een iets hoger eiwitpercentage dan moedermelk waardoor we wat voorzichtiger dienen te zijn in het teveel aanbieden ervan.

Ook zien we vaker verteringsproblemen zoals obstipatie bij baby’s die flesvoeding krijgen omwille van de lactose die ze niet kunnen verdragen of andere toegevoegde bindmiddelen zoals johannesbroodpitmeel (E-410).

2. Vlees en vis

Vlees is veruit dé beste eiwitbron die je aan je baby kan geven! Onze voorouders doen dit ons al meer dan 500.000 jaar na. En gelijk hadden ze, want het zit vol eiwitten, zink, heemijzer (makkelijk opneembare vorm), fosfor, B12, selenium, … 

Mooie voorbeelden hiervan zijn: rundvlees, lever, lamsvlees, gevogelte, varkensvlees, …

Maar ook vis zoals sardienen, zalm, makreel, haring en forel  bevatten een mooie hoeveelheid van deze vitaminen en mineralen alsook omega 3-vetzuren.

Vis wordt echter niet meer dan 2x per week aangeraden omwille van de zware metalen die erin zitten. Tonijn mag om deze reden dan ook nooit gegeven worden aan een baby omwille van een te hoog kwikgehalte.

3. Zuivel en eieren

Eieren zijn een zeer goede bron van eiwitten, vetten, choline en B-vitamines! Ze zijn ook makkelijk en lekker te verwerken in tal van gerechten. 

Maar let er wel op dat dit steeds rustig dient opgebouwd te worden, daar dit een allergeen is waar je baby wel eens heftig op zou kunnen reageren.

Naast eieren kan je vanaf 8 maanden ook zuivel aan je baby gaan aanbieden en hieronder verstaan we kaas en yoghurt. Deze laatste dient wel volle te zijn en zonder suiker!

4. Plantaardige eiwitten

Sommige ouders geven liever plantaardige eiwitten aan hun kindje zoals linzen, kikkererwten, bonen, … En dat is zeker oké om af en toe eens te doen. Alleen dienen we hier op te merken dat deze bronnen niet zo’n hoge nutriëntenstatus als vlees hebben. Ze bevatten bv. ijzer, maar in de non-heemijzer vorm en deze wordt niet zo goed opgenomen als de dierlijke heemijzer vorm. Ook bevatten ze geen B-vitamines en zijn de eiwitten per gram een stuk lager.

We raden sterk af om plantaardig industrieel bewerkte voedingsmiddelen aan je kindje aan te bieden, omdat deze onnodig veel ongezonde ingrediënten zoals zaadoliën en soja bevatten.

Ook eiwitrijke granen houden we onze handen af, daar deze een bom van anti-nutriënten zijn en ze daardoor ook moeilijker te verteren zijn.

5. Notenpasta’s

Notenpasta’s hebben een goede combinatie van vetten en eiwitten. Deze kunnen eventueel in de baby’s yoghurt gedaan worden of dun uitgesmeerd worden op bv. een rijstcracker. Wees steeds voorzichtig met pindakaas en biedt het met kleine beetjes aan om te kijken of dit geen allergische reactie uitlokt.

Hoeveel eiwitten hebben baby’s nodig?

Tussen de 6 à 12 maanden heeft een baby gemiddeld 9 à 13 gram eiwitten nodig. Dit kan je berekenen door het aantal eiwitten per gram te gaan bekijken van een bepaald soort stuk vis, vlees of andere eiwitbronnen. 

Voorbeeld: Een steak van 100 gram bevat 25 gram eiwitten, hier zou je kindje dan ongeveer de helft van kunnen eten en al aan zijn eiwitbehoefte zitten voor die dag. Maar uiteraard drinken baby’s nog redelijk wat melk op die leeftijd dus dit is echter nooit het geval.

Bij deze weten jullie nu heel wat meer over de verschillende goede eiwitbronnen die je kan aanbieden aan je kindje (en jezelf 😉) en kan je deze nu samen met ons toepassen!

Neem gerust eens een kijkje in ons assortiment waarbij elke maaltijd steeds een goede balans van vezels, vetten en eiwitten bevat!

Deel dit artikel!

Ontdek ons assortiment!

Bekijk hier onze met zorg bereide babymaaltijden en tussendoortjes.
Baby eten wortel