⏱️ Wij lanceren binnen welgeteld:
Dagen
Uren
Minuten
Seconden
⏱️ Wij lanceren binnen welgeteld:
Dagen

Waarom krijgt mijn baby steeds de hik?

Hik, hik, hik, … ooh daar is ie weer! Je lieve baby heeft weer eens de hik en dit al vanaf dat ie in de buik zat. Sommige baby’s letten hier niet echt op en anderen worden hier juist wat lastiger door (eens ze uit de buik zijn uiteraard ). Op zich is er helemaal niets mis met de hik hebben, het is louter een plotselinge samentrekking van het middenrif dat vanzelf terug overgaat.

Hoe ontstaat de hik bij mijn baby?

Als het middenrif geprikkeld wordt, ontstaat de hik, alleen reageert dat van je baby sneller op prikkels dan dat van jou. Het is niet helemaal geweten waarom dit juist geprikkeld wordt. Het kan liggen aan het feit dat je baby te veel lucht inslikt of dat ie te veel eet of drinkt. Het maagje kan dan uitzetten en tegen het middenrif gaan duwen, waardoor je een spiersamentrekking krijgt.

Baby’s met reflux hebben vaker last van de hik en dit komt omdat een deel van de voeding terug naar boven komt en dit het middenrif weer prikkelt. Gelukkig gaat reflux in de meeste gevallen vanzelf weer over. Mocht dit buitensporig veel zijn, is het aangewezen om contact op te nemen met je pediater of Kind & Gezin.

Tips om de hik te voorkomen!

Je kan niet steeds de hik voorkomen bij je baby, maar misschien kunnen onderstaande tips toch wat hulp bieden:

  • Laat je baby altijd boeren na de voeding! Dit kan soms wel even op zich laten  wachten… 
  • Laat je baby niet te veel lucht inslikken. Zoals eerder vermeld kan lucht het middenrif  prikkelen waardoor de hik ontstaat 
  • Neem een korte pauze tijdens het voeden. Een boertje tijdens fles- en/ of  borstvoeding kan wonderen doen! 
  • Zorg ervoor dat je baby rustig is net voor het voeden. Als ie te onrustig is of zelf hard  huilt door de honger vooraleer je de fles of borst geeft, kan ie gulzig en snel gaan  drinken waardoor die te veel lucht inslikt.
  • Zoek naar de juiste speen voor je baby. Dit is iets dat elke jonge ouder wat naar op  zoek dient te gaan… De ene baby heeft liever een klein gaatje en de ander een groot.
  • Houd je baby 30 min rechtop na het voeden! Hier ga je dus niet alleen reflux mee  voorkomen, maar ook de hik.

Hoe de hik stoppen bij je baby?

Vaak kan je alleen maar toekijken en hopen dat je baby zo snel mogelijk van de hik weer vanaf is. Er zijn wel een aantal zaken die je kan proberen om de hik te doen stoppen, alleen zijn deze manieren niet bewezen.

  • Geef je baby een speen of je pink.
  • Probeer je baby af te leiden met wat speelgoed of je stem.

Deel dit artikel!

Ontdek ons assortiment!

Bekijk hier onze met zorg bereide babymaaltijden en tussendoortjes.
Baby eten wortel